Orzech włoski – gatunek drzewa liściastego z rodziny orzechowatych. W Polsce uprawiany na dużą skalę, często dziczejący, w niektórych rejonach kraju zadomowiony (kenofit).






Orzech włoski – gatunek drzewa liściastego z rodziny orzechowatych. W Polsce uprawiany na dużą skalę, często dziczejący, w niektórych rejonach kraju zadomowiony (kenofit). Owoc orzecha włoskiego to kulisty lub lekko owalny nibypestkowiec. Zewnętrzna warstwa owocni stanowi mięsistą, zieloną okrywę, łatwo odpadającą jesienią. Wewnętrzna część owocni, czyli endokarp, tworzy zdrewniałą skorupę. Nasiono otoczone błoniastą łupiną, potocznie zwane jądrem, stanowi jadalną część owocu. Dojrzałe owoce orzecha włoskiego mają kształt owalny, długość 4–5 cm i średnicę 3–4 cm i powszechnie nazywane są orzechami.

Orzechy włoskie łuskane czyli pozbawione zdrewniałej skorupy dzielą się na dwa rodzaje klasyfikacji. Zgodnie z kolorem są klasyfikowane jako :
– bardzo jasne
– jasne
– jasno bursztynowe
– bursztynowe

Jeżeli dzielimy je na klasy dotyczące frakcji wyróżniamy tu trzy rodzaje klasyfikacji:
– orzech włoski łuskany połówki
– orzech włoski łuskany ćwiartki
– orzech włoski łuskany sztuki

SPECYFIKACJA
1. NAZWA PRODUKTU Orzech włoski łuskany
2. CECHY ORGANOLEPTYCZNE Właściwości produktu
2a. Wygląd ziarna Ziarna zdrowe, jędrne, nieuszkodzone i zjełczałe
2b. Barwa Jasnożółta do jasnobrązowej
2c. Zapach Właściwy, typowy bez obcych zapachów i
jełczenia
2d. Smak Właściwy, typowy bez obcych zapachów i
jełczenia
3. WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywanie w pomieszczeniach suchych,
wolnych od obcych zapachów, zacienionych, w
temperaturze od +1C max do +20C
4. WYMAGANIA
FIZYKO-CHEMICZNE
4a. Wilgotność < 6%
4b. Zanieczyszczenia obce < 0,5%
4c. Obecność szkodników niedopuszczalne
4d. Zawartość metali szkodliwych -ołów < 0,30 mg/kg
-rtęć < 0,15 mg/kg
-kadm < 0,03 mg/kg
-arsen < 0,20 mg/kg
5. WYMAGANIA
MIKROBILOGICZNE
Salmonella: Nie dopuszczalne
Escherichia Coli: Nie dopuszczalne
6. WARTOŚCI ODŻYWCZE
6a. Kalorie: 645 kcal
Białko: 15%
Witamin A: 6%
Witamina B6 : 0,54%
Witamina E: 3,83%
Tłuszcze nasycone: 6%
Tłuszcze wielonienasycone: 47%
Węglowodany: 14%
Błonnik: 7%
7. DODATKOWE WYMAGANIA DOTYCZACE BEZPIECZEŃSTWA
7a. Surowiec nie modyfikowany genetycznie.
Surowiec jest alergenem.
Zawartość pestycydów zgodna z wymogami prawa.
Surowiec nie został poddany działaniu promieniowania jonizującego.
Opakowanie zgodne z Rozporządzeniem WE nr 1935/2004.