Orzech włoski – gatunek drzewa liściastego z rodziny orzechowatych. W Polsce uprawiany na dużą skalę, często dziczejący, w niektórych rejonach kraju zadomowiony (kenofit).
Orzech włoski – gatunek drzewa liściastego z rodziny orzechowatych. W Polsce uprawiany na dużą skalę, często dziczejący, w niektórych rejonach kraju zadomowiony (kenofit). Owoc orzecha włoskiego to kulisty lub lekko owalny nibypestkowiec. Zewnętrzna warstwa owocni stanowi mięsistą, zieloną okrywę, łatwo odpadającą jesienią. Wewnętrzna część owocni, czyli endokarp, tworzy zdrewniałą skorupę. Nasiono otoczone błoniastą łupiną, potocznie zwane jądrem, stanowi jadalną część owocu. Dojrzałe owoce orzecha włoskiego mają kształt owalny, długość 4–5 cm i średnicę 3–4 cm i powszechnie nazywane są orzechami.
Orzechy włoskie łuskane czyli pozbawione zdrewniałej skorupy dzielą się na dwa rodzaje klasyfikacji. Zgodnie z kolorem są klasyfikowane jako :
– bardzo jasne
– jasne
– jasno bursztynowe
– bursztynowe
Jeżeli dzielimy je na klasy dotyczące frakcji wyróżniamy tu trzy rodzaje klasyfikacji:
– orzech włoski łuskany połówki
– orzech włoski łuskany ćwiartki
– orzech włoski łuskany sztuki
SPECYFIKACJA | ||
1. | NAZWA PRODUKTU | Orzech włoski łuskany |
2. | CECHY ORGANOLEPTYCZNE | Właściwości produktu |
2a. | Wygląd ziarna | Ziarna zdrowe, jędrne, nieuszkodzone i zjełczałe |
2b. | Barwa | Jasnożółta do jasnobrązowej |
2c. | Zapach | Właściwy, typowy bez obcych zapachów i jełczenia |
2d. | Smak | Właściwy, typowy bez obcych zapachów i jełczenia |
3. | WARUNKI PRZECHOWYWANIA | Przechowywanie w pomieszczeniach suchych, wolnych od obcych zapachów, zacienionych, w temperaturze od +1C max do +20C |
4. | WYMAGANIA FIZYKO-CHEMICZNE |
|
4a. | Wilgotność | < 6% |
4b. | Zanieczyszczenia obce | < 0,5% |
4c. | Obecność szkodników | niedopuszczalne |
4d. | Zawartość metali szkodliwych | -ołów < 0,30 mg/kg -rtęć < 0,15 mg/kg -kadm < 0,03 mg/kg -arsen < 0,20 mg/kg |
5. | WYMAGANIA MIKROBILOGICZNE |
Salmonella: Nie dopuszczalne Escherichia Coli: Nie dopuszczalne |
6. | WARTOŚCI ODŻYWCZE | |
6a. | Kalorie: 645 kcal Białko: 15% Witamin A: 6% Witamina B6 : 0,54% Witamina E: 3,83% Tłuszcze nasycone: 6% Tłuszcze wielonienasycone: 47% Węglowodany: 14% Błonnik: 7% |
|
7. | DODATKOWE WYMAGANIA DOTYCZACE BEZPIECZEŃSTWA | |
7a. | Surowiec nie modyfikowany genetycznie. Surowiec jest alergenem. Zawartość pestycydów zgodna z wymogami prawa. Surowiec nie został poddany działaniu promieniowania jonizującego. Opakowanie zgodne z Rozporządzeniem WE nr 1935/2004. |