Pszenica zwyczajna (Triticum aestivum L.) – gatunek zbóż z rodziny wiechlinowatych. Jest kosmopolityczną rośliną uprawną, której największe uprawy znajdują się w Europie, wschodniej Azji oraz Indiach, obu Amerykach a także Australii.
Pszenica zwyczajna (Triticum aestivum L.) – gatunek zbóż z rodziny wiechlinowatych. Jest kosmopolityczną rośliną uprawną, której największe uprawy znajdują się w Europie, wschodniej Azji oraz Indiach, obu Amerykach a także Australii.
- Łodyga
Źdźbło o wysokości do 100 cm o nieco szorstkich kolankach. - Liście
Dwurzędowo ustawione, naprzemianległe, pochwiaste, równowąskie, żyłkowanie równoległe. W dotyku nieco szorstkie. - Kwiaty
Zebrane w czworoboczny kłos składający się z kilku nie rozpadających się po dojrzeniu kłosków. Kłoski są zazwyczaj 4-kwiatowe, o mniej więcej takiej samej długości i szerokości. Dolna plewka, w zależności od odmiany, jest oścista, bezostna lub zaostrzona i ma taką samą długość, jak plewka górna. Kwiaty są klejstogamiczne. - Owoce
Zaokrąglony ziarniak dający się łatwo wyłuskać z kłoska. Na przedniej stronie posiada bruzdę. Bielmo mączyste lub szkliste.
Pszenica jest jednym z podstawowych zbóż. Wytwarza się z niej mąkę i kaszę (manną i perłową). Stosowana również jako jedna z podstawowych pasz w rolnictwie. W hodowli zwierząt wykorzystuje się również słomę i otręby. Skrobia jest wykorzystywana w medycynie, a otręby w dietetyce.
SPECYFIKACJA | ||
1. | NAZWA SUROWCA | Pszenica |
2. | OPIS SUROWCA | Zgodny z normą BN-66/9131-04 |
3. | MATERIAŁ OPAKOWANIOWY | Luz |
4. | CECHY ORGANOLEPTYCZNE | Ziarno pszenicy powinno być zdrowe o zapachu swoistym. Niedopuszczalny jest zapach stęchły, fermentacji lub inny obcy |
5. | CECHY CHEMICZNE | |
– wilgotność | – nie więcej niż 15,0 % | |
– metale szkodliwe dla zdrowia | – wg aktualnego zarządzenia MZiOS | |
6. | CECHY MIKROBIOLOGICZNE | Brak oznak zapleśnienia, zaśniecenia |
7. | OKRES PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA | Brak informacji |
8. | WARUNKI PRZECHOWYWANIA | Suche przewiewne miejsce, temperatura nie większa niż 10°C. |
9. | TRANSPORT | Pszenicę należy przewozić luzem lub w workach całych (niedziurawych), czystych, suchych, nieskażonych szkodnikami zbożowo-mącznymi i nie wydzielającymi obcych zapachów, z zabezpieczeniem przed opadami atmosferycznymi |
10. | OZNAKOWANIE SUROWCA | Pszenica |
11. | SPOSÓB WYKORZYSTANIA | Pszenica przeznaczona do dalszej sprzedaży |
12. | OGRANICZENIA W STOSOWANIU | Brak |
13. | AKTY PRAWNE/NORMY | BN-66/9131-04 |
WYMAGANIA JAKOŚCIOWE – PSZENICA
PSZENICA | |
Zapach | Ziarno o swoistym zapachu , bez obcych zapachów wskazujących na jego zepsucie. |
Barwa | Ziarno zdrowe , czyste , dojrzałe, dobrze wykształcone, barwy od jasnożółtej do ciemnożółtej |
Obecność szkodników zbożowo- mącznych | NIEDOPUSZCZALANA |
Wilgotność | Nie wyższa niż 15% |
Gęstość w stanie zsypnym kg/hl | Nie niższa niż 76 % |
Liczba opadania (Aktywność enzymów amylolitycznych) | Nie niższa niż 250 s |
ZANIECZYSZCZENIA | |
Zanieczyszczenia użyteczne i nieużyteczne ogółem | Najwyżej 3 % |
Zanieczyszczenia nieużyteczne | Najwyżej 1 % |
W tym szkodliwe dla zdrowia | Najwyżej 0,5 % |
W tym mineralne | Najwyżej 0,5 % |
Zawartość ziaren porośniętych | Nie więcej niż 0,5 % |