Żyto (Secale L.) – rodzaj roślin jednorocznych, dwuletnich lub wieloletnich z rodziny wiechlinowatych. Pochodzi z Azji. Liczy około 10 gatunków, z których najważniejszym ze względów gospodarczych jest uprawiane żyto zwyczajne. Gatunkiem typowym jest Secale cereale L.
Żyto (Secale L.) – rodzaj roślin jednorocznych, dwuletnich lub wieloletnich z rodziny wiechlinowatych. Pochodzi z Azji. Liczy około 10 gatunków, z których najważniejszym ze względów gospodarczych jest uprawiane żyto zwyczajne. Gatunkiem typowym jest Secale cereale L.
- Łodyga
Źdźbło ma wysokość ok. 150 cm. - Korzenie
Żyto w porównaniu z innymi zbożami, ma dobrze rozwinięty system korzeniowy, co umożliwia pobieranie wody i składników pokarmowych z głębszych warstw gleby. - Kwiaty
Kłos o kłoskach dwukwiatowych, ościsty. - Owoce
Ziarna o kształcie podłużnym, wrzecionowatym, o barwie szarozielonej.
Żyto jest popularną rośliną uprawną, choć jego powierzchnia uprawy i znaczenie gospodarcze spada. Ziarno żyta jest stosowane do wyrobu pasz dla bydła i trzody chlewnej. Z żyta produkuje się również mąkę którą stosuje się głównie do wypieku chleba. Produkuje się z niego też alkohol etylowy. Dawniej słomę żytnią stosowano do wyrobu strzech, oraz jako ściółkę dla zwierząt.
SPECYFIKACJA | ||
1. | NAZWA SUROWCA | Żyto Seclae L. |
2. | OPIS SUROWCA | Zgodny z normą BN-66/9131-05 |
3. | MATERIAŁ OPAKOWANIOWY | Luz |
4. | CECHY ORGANOLEPTYCZNE | Ziarno żyta powinno być zdrowe o zapachu swoistym. Niedopuszczalny jest zapach stęchły, fermentacji lub inny obcy |
5. | CECHY CHEMICZNE | |
– wilgotność | – nie więcej niż 15,0 % | |
– metale szkodliwe dla zdrowia | – wg aktualnego zarządzenia MZiOS | |
6. | CECHY MIKROBIOLOGICZNE | Brak oznak zapleśnienia |
7. | OKRES PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA | Brak informacji |
8. | WARUNKI PRZECHOWYWANIA | Suche przewiewne miejsce, temperatura nie większa niż 10°C. |
9. | TRANSPORT | Żyto należy przewozić luzem lub w workach całych (niedziurawych), czystych, suchych, nieskażonych szkodnikami zbożowo-mącznymi i nie wydzielającymi obcych zapachów, z zabezpieczeniem przed opadami atmosferycznymi |
10. | OZNAKOWANIE SUROWCA | Żyto konsumpcyjne |
11. | SPOSÓB WYKORZYSTANIA | Żyto przeznaczone do dalszej sprzedaży |
12. | OGRANICZENIA W STOSOWANIU | Brak |
13. | AKTY PRAWNE/NORMY | BN-66/9131-05 |
WYMAGANIA JAKOŚCIOWE – ŻYTO KONSUMPCYJNE
ŻYTO | |
Zapach | Ziarno o swoistym zapachu , bez obcych zapachów wskazujących na jego zepsucie. |
Barwa | Ziarno zdrowe , czyste , dojrzałe, dobrze wykształcone, barwy szarozielonej |
Obecność szkodników zbożowo- mącznych | NIEDOPUSZCZALANA |
Wilgotność | Nie wyższa niż 15% |
Gęstość w stanie zsypnym kg/hl | Nie niższa niż 68% |
Liczba opadania (Aktywność enzymów amylolitycznych) | Nie niższa niż 80 s |
ZANIECZYSZCZENIA | |
Ziarna połamane | 6 % |
Ziarna poślednie | 7 % |
Ziarna niezdrowe | 1 % |
Ziarna uszkodzone przez szkodniki | 2 % |
Ziarna innych zbóż | 3 % |
Materiał obcy | 2 % |
W tym materiał obcy nieorganiczny | 0,5 % |
Nasiona szkodliwe i/lub toksyczne i sporysz | 0,5 % |
W tym sporysz | 0,05 % |
Zawartość zanieczyszczeń nie powinna przekraczać 15 % (PN-R-74102).