Żyto (Secale L.) – rodzaj roślin jednorocznych, dwuletnich lub wieloletnich z rodziny wiechlinowatych. Pochodzi z Azji. Liczy około 10 gatunków, z których najważniejszym ze względów gospodarczych jest uprawiane żyto zwyczajne. Gatunkiem typowym jest Secale cereale L.






Żyto (Secale L.) – rodzaj roślin jednorocznych, dwuletnich lub wieloletnich z rodziny wiechlinowatych. Pochodzi z Azji. Liczy około 10 gatunków, z których najważniejszym ze względów gospodarczych jest uprawiane żyto zwyczajne. Gatunkiem typowym jest Secale cereale L.

  • Łodyga
    Źdźbło ma wysokość ok. 150 cm.
  • Korzenie
    Żyto w porównaniu z innymi zbożami, ma dobrze rozwinięty system korzeniowy, co umożliwia pobieranie wody i składników pokarmowych z głębszych warstw gleby.
  • Kwiaty
    Kłos o kłoskach dwukwiatowych, ościsty.
  • Owoce
    Ziarna o kształcie podłużnym, wrzecionowatym, o barwie szarozielonej.

Żyto jest popularną rośliną uprawną, choć jego powierzchnia uprawy i znaczenie gospodarcze spada. Ziarno żyta jest stosowane do wyrobu pasz dla bydła i trzody chlewnej. Z żyta produkuje się również mąkę którą stosuje się głównie do wypieku chleba. Produkuje się z niego też alkohol etylowy. Dawniej słomę żytnią stosowano do wyrobu strzech, oraz jako ściółkę dla zwierząt.

SPECYFIKACJA
1. NAZWA SUROWCA Żyto Seclae L.
2. OPIS SUROWCA Zgodny z normą BN-66/9131-05
3. MATERIAŁ OPAKOWANIOWY Luz
4. CECHY ORGANOLEPTYCZNE Ziarno żyta powinno być zdrowe o zapachu swoistym. Niedopuszczalny jest zapach stęchły, fermentacji lub inny obcy
5. CECHY CHEMICZNE
– wilgotność – nie więcej niż 15,0 %
– metale szkodliwe dla zdrowia – wg aktualnego zarządzenia MZiOS
6. CECHY MIKROBIOLOGICZNE Brak oznak zapleśnienia
7. OKRES PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA Brak informacji
8. WARUNKI PRZECHOWYWANIA Suche przewiewne miejsce, temperatura nie większa niż 10°C.
9. TRANSPORT Żyto należy przewozić luzem lub w workach całych (niedziurawych), czystych, suchych, nieskażonych szkodnikami zbożowo-mącznymi i nie wydzielającymi obcych zapachów, z zabezpieczeniem przed opadami atmosferycznymi
10. OZNAKOWANIE SUROWCA Żyto konsumpcyjne
11. SPOSÓB WYKORZYSTANIA Żyto przeznaczone do dalszej sprzedaży
12. OGRANICZENIA W STOSOWANIU Brak
13. AKTY PRAWNE/NORMY BN-66/9131-05

WYMAGANIA JAKOŚCIOWE – ŻYTO KONSUMPCYJNE

ŻYTO
Zapach Ziarno o swoistym zapachu , bez obcych zapachów wskazujących na jego zepsucie.
Barwa Ziarno zdrowe , czyste , dojrzałe, dobrze wykształcone, barwy szarozielonej
Obecność szkodników zbożowo- mącznych NIEDOPUSZCZALANA
Wilgotność Nie wyższa niż 15%
Gęstość w stanie zsypnym kg/hl Nie niższa niż 68%
Liczba opadania (Aktywność enzymów amylolitycznych) Nie niższa niż 80 s
ZANIECZYSZCZENIA
Ziarna połamane 6 %
Ziarna poślednie 7 %
Ziarna niezdrowe 1 %
Ziarna uszkodzone przez szkodniki 2 %
Ziarna innych zbóż 3 %
Materiał obcy 2 %
W tym materiał obcy nieorganiczny 0,5 %
Nasiona szkodliwe i/lub toksyczne i sporysz 0,5 %
W tym sporysz 0,05 %

Zawartość zanieczyszczeń nie powinna przekraczać 15 % (PN-R-74102).