Kasza jęczmienna Mazurska

Produkty konfekcjonowane GRINO





  • Gramatura (opakowania)
    • waga netto
      400 g
  • Ilości na palecie
    • sztuk w kartonie
      10 (1*5)
      10 (2*5)
    • kartonów na warstwie
      24
      16
    • kartonów na palecie
      288
      192
    • waga netto (kg)
      576
      768
    • waga brutto (kg)
      635,6
      810,3
    • waga brutto z paletą (kg)
      660,6
      835,3
  • Gramatura (opakowania)
    • waga netto
      500 g
  • Ilości na palecie
    • sztuk w kartonie
      10 (1*5)
      10 (2*5)
    • kartonów na warstwie
      24
      16
    • kartonów na palecie
      288
      176
    • waga netto (kg)
      720
      880
    • waga brutto (kg)
      779,6
      918,7
    • waga brutto z paletą (kg)
      804,6
      943,7
  • Gramatura (opakowania)
    • waga netto
      1 kg
  • Ilości na palecie
    • sztuk w kartonie
      8 (2*4)
      10 (2*5)
    • kartonów na warstwie
      8
      8
    • kartonów na palecie
      88
      88
    • waga netto (kg)
      704
      880
    • waga brutto (kg)
      731,8
      907,8
    • waga brutto z paletą (kg)
      756,8
      932,8
  • Wartości odżywcze w 100 g
    • Wartość energetyczna
      1426 kJ / 337 kcal
    • Tłuszcz
      2,2 g
    • w tym kwasy tł.nasycone
      0,38 g
    • Węglowodany
      68,8 g
    • w tym cukry
      0,5 g
    • Błonnik
      6,2 g
    • Białko
      7,4 g
    • Sól
      0,01 g

Opis

Kasza jęczmienna to rodzaj kaszy wyrabianej z ziarna jęczmienia zwyczajnego. Jest jedną z najpopularniejszych kasz w Polsce.
Zależnie od sposobu obróbki kasza perłowa (kasza jęczmienna mazurska) – jest to kasza jęczmienna łamana poddana polerowaniu, czyli pęczak poddany łamaniu na duże cząstki i polerowany.
Wszystkie odmiany kaszy jęczmiennej zawierają dużą ilość błonnika.Kasza jęczmienna to bogate źródło witamin z grupy B, w szczególności witamin B1, B2 i B6, a także witamin E, K, PP, kwasu foliowego oraz krzemu, cynku, wapnia, manganu i miedzi.
Kasza jęczmienna mazurska cieszy się największą popularnością. Tradycyjnym daniem do którego jest wykorzytywana jest krupnik. Doskonale komponuje się również z wszelkigo rodzaju sosami i gulaszami mięsnymi.