Ciecierzyca należy do grupy roślin strączkowych i bardzo często nazywana jest grochem włoskim. Taka nazwa ciecierzycy jest nieodpowiednia, ponieważ ciecierzyca w smaku w ogóle nie przypomina grochu, jest lekko słodka, o dyskretnym orzechowym smaku, delikatna i kremowa.






Ciecierzyca należy do grupy roślin strączkowych i bardzo często nazywana jest grochem włoskim. Taka nazwa ciecierzycy jest nieodpowiednia, ponieważ ciecierzyca w smaku w ogóle nie przypomina grochu, jest lekko słodka, o dyskretnym orzechowym smaku, delikatna i kremowa. Ciecierzyca nie jest jeszcze w Polsce tak popularnie uprawiana jak w krajach Europy wschodniej.

Ciecierzyca jest to roślina, która jest doskonałym źródłem białka, a także posiada bardzo duże ilości niezbędnych dla funkcjonowania organizmu aminokwasów. Ze względu na to iż posiada dużą ilość wartości odżywczych jest bardzo cenna dla całego organizmu.

Jest średnio kaloryczna. W 100 g ugotowanych ziaren znajduje się 164 kalorie i 2, 6 g tłuszczu. Ma pozytywny wpływ na wygląd skóry, paznokci i włosów, podnosi także odporność organizmu.

SPECYFIKACJA SUROWCA
1. NAZWA PRODUKTU Ciecierzyca
2. KRAJ POCHODZENIA Rosja
3. OPIS PRODUKTU Wielkość (6+,7+,8+)
4. CECHY
ORGANOLEPTYCZNE
I CHEMICZNE
Właściwości produktu:
4a. Wygląd ziarna Ziarna owalne, suche, czyste, odwiane w pełni wykształcone
4b. Barwa Barwa typowa dla zdrowych ziaren, jasnożółta
4c. Zapach Zapach naturalny, swoisty, bez zapachu pleśni, stęchlizny i innych obcych zapachów
5. PARAMETRY JAKOŚCIOWE
5a. Czystość ok. 99,9%
5b. Wilgotność 10% do 14%
5c. Połówki ziaren 2%
5d. Zboża zawierające gluten ≤ 0,02%
5e. Ciała obce BRAK
6. Zawartość metali ciężkich Produkt musi być zgodny z rozporządzeniem WE / WE 396/2005 i jego późniejszymi zmianami, w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) pestycydów w żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
7. Zawartość mykotoksyn Limity zgodne z aktualnymi wymaganiami prawnymi obowiązującymi w Polsce i Unii Europejskiej
8. Alergeny Nie zawiera
9. PRODUKT NIE ZOSTAŁ GENETYCZNIE ZMODYFIKOWANY – NON GMO
10. WARUNKI
PRZECHOWYWANIA
Przechowywanie w pomieszczeniach czystych i suchych, przewiewnych, wolnych od szkodników i obcych zapachów.
11. PRZEZNACZENIE Ciecierzyca przeznaczona jest do obrotu detalicznego i bezpośredniej konsumpcji.
12. DYSTRYBUCJA Środki transportu używane do przewozu fasoli powinny być czyste, suche, wolne od szkodników i obcych zapachów, zabezpieczające towar przed zamoknięciem.