Ciecierzyca należy do grupy roślin strączkowych i bardzo często nazywana jest grochem włoskim. Taka nazwa ciecierzycy jest nieodpowiednia, ponieważ ciecierzyca w smaku w ogóle nie przypomina grochu, jest lekko słodka, o dyskretnym orzechowym smaku, delikatna i kremowa.
Ciecierzyca należy do grupy roślin strączkowych i bardzo często nazywana jest grochem włoskim. Taka nazwa ciecierzycy jest nieodpowiednia, ponieważ ciecierzyca w smaku w ogóle nie przypomina grochu, jest lekko słodka, o dyskretnym orzechowym smaku, delikatna i kremowa. Ciecierzyca nie jest jeszcze w Polsce tak popularnie uprawiana jak w krajach Europy wschodniej.
Ciecierzyca jest to roślina, która jest doskonałym źródłem białka, a także posiada bardzo duże ilości niezbędnych dla funkcjonowania organizmu aminokwasów. Ze względu na to iż posiada dużą ilość wartości odżywczych jest bardzo cenna dla całego organizmu.
Jest średnio kaloryczna. W 100 g ugotowanych ziaren znajduje się 164 kalorie i 2, 6 g tłuszczu. Ma pozytywny wpływ na wygląd skóry, paznokci i włosów, podnosi także odporność organizmu.
| SPECYFIKACJA SUROWCA | ||
| 1. | NAZWA PRODUKTU | Ciecierzyca |
| 2. | KRAJ POCHODZENIA | Rosja |
| 3. | OPIS PRODUKTU | Wielkość (6+,7+,8+) |
| 4. | CECHY ORGANOLEPTYCZNE I CHEMICZNE |
Właściwości produktu: |
| 4a. | Wygląd ziarna | Ziarna owalne, suche, czyste, odwiane w pełni wykształcone |
| 4b. | Barwa | Barwa typowa dla zdrowych ziaren, jasnożółta |
| 4c. | Zapach | Zapach naturalny, swoisty, bez zapachu pleśni, stęchlizny i innych obcych zapachów |
| 5. | PARAMETRY JAKOŚCIOWE | |
| 5a. | Czystość | ok. 99,9% |
| 5b. | Wilgotność | 10% do 14% |
| 5c. | Połówki ziaren | 2% |
| 5d. | Zboża zawierające gluten | ≤ 0,02% |
| 5e. | Ciała obce | BRAK |
| 6. | Zawartość metali ciężkich | Produkt musi być zgodny z rozporządzeniem WE / WE 396/2005 i jego późniejszymi zmianami, w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) pestycydów w żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. |
| 7. | Zawartość mykotoksyn | Limity zgodne z aktualnymi wymaganiami prawnymi obowiązującymi w Polsce i Unii Europejskiej |
| 8. | Alergeny | Nie zawiera |
| 9. | PRODUKT NIE ZOSTAŁ GENETYCZNIE ZMODYFIKOWANY – NON GMO | |
| 10. | WARUNKI PRZECHOWYWANIA |
Przechowywanie w pomieszczeniach czystych i suchych, przewiewnych, wolnych od szkodników i obcych zapachów. |
| 11. | PRZEZNACZENIE | Ciecierzyca przeznaczona jest do obrotu detalicznego i bezpośredniej konsumpcji. |
| 12. | DYSTRYBUCJA | Środki transportu używane do przewozu fasoli powinny być czyste, suche, wolne od szkodników i obcych zapachów, zabezpieczające towar przed zamoknięciem. |

