Roślina dość odporna na choroby i niesprzyjające warunki atmosferyczne. Popularna w uprawie. Najczęściej uprawianą odmianą wśród odmian warzywnych jest 'Piękny Jaś’ o bardzo dużych białych nasionach.
Roślina dość odporna na choroby i niesprzyjające warunki atmosferyczne. Popularna w uprawie. Najczęściej uprawianą odmianą wśród odmian warzywnych jest 'Piękny Jaś’ o bardzo dużych białych nasionach.
- Łodyga
Wijąca się do 4 m długości. - Liście
Duże, trójlistkowe. - Kwiaty
Barwy czerwonej lub białej z 10 pręcikami (9 zrośniętych i jeden wolny) oraz jednym słupkiem. - Owoc
Szorstki strąk, szeroki i płaski, łukowato wygięty, o dużej ilości włókien. - Nasiona
Duże, kształtu nerkowatego, zwykle białe. 
| SPECYFIKACJA | ||
| 1. | NAZWA PRODUKTU | Fasola Jaś Piękny Tyczny | 
| 2. | OPIS PRODUKTU | Zgodny z normą PN-75 R65031 | 
| 3. | CECHY ORGANOLEPTYCZNE I CHEMICZNE  | 
Właściwości produktu | 
| 3a. | Wygląd ziarna | Ziarna czyste, całe, zdrowe, dobrze wykształcone, suche bez zanieczyszczeń  | 
| 3b. | Barwa | Barwa typowa dla zdrowych ziaren | 
| 3c. | Zapach | Zapach naturalny, swoisty, bez zapachu pleśni, stęchlizny i innych obcych zapachów  | 
| 3d. | Wilgotność | – nie więcej niż 16,0 % | 
| 3e. | Cechy niedopuszczalne | Cechy dyskwalifikujące fasolę to obecność ziaren zbutwiałych, spleśniałych, zaparzonych, obecność szkodnika i pozostałości środków ochrony roślin  | 
| 4. | Parametry Produktu | Wartości odżywcze w 100 gramach produktu | 
| 4a. | Energia | 1329 kJ / 315 kcal | 
| 4b. | Tłuszcz | 1,6 g | 
| 4c. | W tym kwasy tłuszczowe nasycone  | 
0,2 g | 
| 4d. | Węglowodany | 46 g | 
| 4e. | W tym cukry | 2 g | 
| 4f. | Błonnik | 16 g | 
| 4g. | Białko | 21,4 g | 
| 4h. | Sól | 0,02 g | 
| 5. | WARUNKI PRZECHOWYWANIA  | 
Przechowywanie w pomieszczeniach czystych i suchych, przewiewnych, wolnych od szkodników i obcych zapachów.  | 
| 6. | PRZEZNACZENIE | Fasola przeznaczona jest do obrotu detalicznego i bezpośredniej konsumpcji.  | 
| 7. | DYSTRYBUCJA | Środki transportu używane do przewozu fasoli powinny być czyste, suche, wolne od szkodników i obcych zapachów, zabezpieczające fasolę przed zamoknięciem.  | 

				    
				