Roślina dość odporna na choroby i niesprzyjające warunki atmosferyczne. Popularna w uprawie. Najczęściej uprawianą odmianą wśród odmian warzywnych jest ‘Piękny Jaś’ o bardzo dużych białych nasionach.






Roślina dość odporna na choroby i niesprzyjające warunki atmosferyczne. Popularna w uprawie. Najczęściej uprawianą odmianą wśród odmian warzywnych jest ‘Piękny Jaś’ o bardzo dużych białych nasionach.

  • Łodyga
    Wijąca się do 4 m długości.
  • Liście
    Duże, trójlistkowe.
  • Kwiaty
    Barwy czerwonej lub białej z 10 pręcikami (9 zrośniętych i jeden wolny) oraz jednym słupkiem.
  • Owoc
    Szorstki strąk, szeroki i płaski, łukowato wygięty, o dużej ilości włókien.
  • Nasiona
    Duże, kształtu nerkowatego, zwykle białe.
SPECYFIKACJA
1. NAZWA PRODUKTU Fasola Jaś Piękny Tyczny
2. OPIS PRODUKTU Zgodny z normą PN-75 R65031
3. CECHY
ORGANOLEPTYCZNE I
CHEMICZNE
Właściwości produktu
3a. Wygląd ziarna Ziarna czyste, całe, zdrowe, dobrze wykształcone, suche bez
zanieczyszczeń
3b. Barwa Barwa typowa dla zdrowych ziaren
3c. Zapach Zapach naturalny, swoisty, bez zapachu pleśni, stęchlizny i innych
obcych zapachów
3d. Wilgotność – nie więcej niż 16,0 %
3e. Cechy niedopuszczalne Cechy dyskwalifikujące fasolę to obecność ziaren zbutwiałych,
spleśniałych, zaparzonych, obecność szkodnika i pozostałości
środków ochrony roślin
4. Parametry Produktu Wartości odżywcze w 100 gramach produktu
4a. Energia 1329 kJ / 315 kcal
4b. Tłuszcz 1,6 g
4c. W tym kwasy tłuszczowe
nasycone
0,2 g
4d. Węglowodany 46 g
4e. W tym cukry 2 g
4f. Błonnik 16 g
4g. Białko 21,4 g
4h. Sól 0,02 g
5. WARUNKI
PRZECHOWYWANIA
Przechowywanie w pomieszczeniach czystych i suchych,
przewiewnych, wolnych od szkodników i obcych zapachów.
6. PRZEZNACZENIE Fasola przeznaczona jest do obrotu detalicznego i bezpośredniej
konsumpcji.
7. DYSTRYBUCJA Środki transportu używane do przewozu fasoli powinny być
czyste, suche, wolne od szkodników i obcych zapachów,
zabezpieczające fasolę przed zamoknięciem.