Kasza jęczmienna Mazurska
- Produkty oferujemy w kartonach zbiorczych na paletach oraz w opakowaniach do 5 kg dla branży Horeca
- Gramatura (opakowania)
- waga netto
400 g
- waga netto
- Produkty oferujemy w kartonach zbiorczych na paletach oraz w opakowaniach do 5 kg dla branży Horeca
- Gramatura (opakowania)
- waga netto
500 g
- waga netto
- Produkty oferujemy w kartonach zbiorczych na paletach oraz w opakowaniach do 5 kg dla branży Horeca
- Gramatura (opakowania)
- waga netto
1 kg
- waga netto
Opis
Kasza jęczmienna to rodzaj kaszy wyrabianej z ziarna jęczmienia zwyczajnego. Jest jedną z najpopularniejszych kasz w Polsce.
Zależnie od sposobu obróbki kasza perłowa (kasza jęczmienna mazurska) – jest to kasza jęczmienna łamana poddana polerowaniu, czyli pęczak poddany łamaniu na duże cząstki i polerowany.
Wszystkie odmiany kaszy jęczmiennej zawierają dużą ilość błonnika. Kasza jęczmienna to bogate źródło witamin z grupy B, w szczególności witamin B1, B2 i B6, a także witamin E, K, PP, kwasu foliowego oraz krzemu, cynku, wapnia, manganu i miedzi.
Kasza jęczmienna mazurska cieszy się największą popularnością. Tradycyjnym daniem do którego jest wykorzytywana jest krupnik. Doskonale komponuje się również z wszelkigo rodzaju sosami i gulaszami mięsnymi.