Fasola czerwona, zwana także fasolą red kidney jest rośliną strączkową, pochodzącą z Ameryki Południowej. Głównie jest symbolem kuchni meksykańskiej gdzie jest używana praktycznie do wszystkiego – jednak powoli cieszy się coraz większym uznaniem na całym świecie.






Fasola czerwona, zwana także fasolą red kidney jest rośliną strączkową, pochodzącą z Ameryki Południowej. Głównie jest symbolem kuchni meksykańskiej gdzie jest używana praktycznie do wszystkiego – jednak powoli cieszy się coraz większym uznaniem na całym świecie. Fasola czerwona jest pełnowartościowym źródłem białka i substancji odżywczych. Zawiera fosfor, potas, magnez, wapń, żelazo, cynk i związki siarki, kwasy organiczne, witaminy, przede wszystkim B i PP oraz błonnik, skrobię i substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych. Fasolka kidney dodaje także energii nie tylko dzięki temu, że zaopatruje organizm w powolnie ulegające spalaniu węglowodany złożone, lecz także dlatego,że uzupełnia zasoby. Ma duże wymagania glebowe, ale daje wysoki, dobrej jakości plon małych czerwonych nasion o bardzo dobrym smaku, które nadają się do konserwowania. Jest bardzo plenna, na niewysokiej roślinie szybko pojawiają się strąki nasienne, osadzone wewnątrz krzaka. Okrywa nasienna jest gładka, gruba i ściśle przylegająca, ma bordowy kolor i lekki połysk. Nasiona o nerkowatym kształcie mają czerwonawo-bordowy kolor i są dość duże jak na fasolę czerwoną. Odmiana nie wymaga dodatkowej ochrony chemicznej przed chorobami – jest w bardzo dużym stopniu odporna na choroby grzybowe. Przeznaczona jest zarówno do spożycia bezpośredniego jak i do zakonserwowania. Po przetworzeniu zachowuje swój kolor, smak i, co najważniejsze, nie traci wartości odżywczych.

SPECYFIKACJA
1. NAZWA PRODUKTU Fasola Czerwona
2. OPIS PRODUKTU Zgodny z normą PN-75 R65031
3. CECHY
ORGANOLEPTYCZNE I
CHEMICZNE
Właściwości produktu
3a. Wygląd ziarna Ziarna czyste, całe, zdrowe, dobrze wykształcone, suche bez
zanieczyszczeń
3b. Barwa Barwa typowa dla zdrowych ziaren
3c. Zapach Zapach naturalny, swoisty, bez zapachu pleśni, stęchlizny i innych
obcych zapachów
3d. Wilgotność – nie więcej niż 16,0 %
3e. Cechy niedopuszczalne Cechy dyskwalifikujące fasolę to obecność ziaren zbutwiałych,
spleśniałych, zaparzonych, obecność szkodnika i pozostałości
środków ochrony roślin
4. Parametry Produktu Wartości odżywcze w 100 gramach produktu
4a. Energia 1329 kJ / 315 kcal
4b. Tłuszcz 1,6 g
4c. W tym kwasy tłuszczowe
nasycone
0,2 g
4d. Węglowodany 46 g
4e. W tym cukry 2 g
4f. Błonnik 16 g
4g. Białko 21,4 g
4h. Sól 0,02 g
5. WARUNKI
PRZECHOWYWANIA
Przechowywanie w pomieszczeniach czystych i suchych,
przewiewnych, wolnych od szkodników i obcych zapachów.
6. PRZEZNACZENIE Fasola przeznaczona jest do obrotu detalicznego i bezpośredniej
konsumpcji.
7. DYSTRYBUCJA Środki transportu używane do przewozu fasoli powinny być
czyste, suche, wolne od szkodników i obcych zapachów,
zabezpieczające fasolę przed zamoknięciem.