Fasola kolorowa przywieziona została do Europy przez Hiszpanów i Portugalczyków po odkryciu Ameryki Południowej. W Polsce początkowo uprawiana była jako egzotyczna roślina ozdobna, lecz kiedy poznano jej liczne właściwości odżywcze weszła do uprawy jako cenne warzywo.






Fasola kolorowa przywieziona została do Europy przez Hiszpanów i Portugalczyków po odkryciu Ameryki Południowej. W Polsce początkowo uprawiana była jako egzotyczna roślina ozdobna, lecz kiedy poznano jej liczne właściwości odżywcze weszła do uprawy jako cenne warzywo. Fasola kolorowa jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, oraz E i A, a także potasu i kwasu foliowego. Co więcej bogata jest w błonnik rozpuszczalny, co kontroluje poziom cholesterolu we krwi. Obniża poziom tzw. „złego” cholesterolu, wpływając na układ krążenia i serce. Warto wzbogacić naszą dietę o fasolę kolorową ze względu na jej właściwości dietetyczne, antyrakowe oraz pozytywny wpływ na pracę naszego umysłu.

SPECYFIKACJA
1. NAZWA PRODUKTU Fasola Malinka
2. OPIS PRODUKTU Zgodny z normą PN-75 R65031
3. CECHY
ORGANOLEPTYCZNE I
CHEMICZNE
Właściwości produktu
3a. Wygląd ziarna Ziarna czyste, całe, zdrowe, dobrze wykształcone, suche bez
zanieczyszczeń
3b. Barwa Barwa typowa dla zdrowych ziaren
3c. Zapach Zapach naturalny, swoisty, bez zapachu pleśni, stęchlizny i innych
obcych zapachów
3d. Wilgotność – nie więcej niż 16,0 %
3e. Cechy niedopuszczalne Cechy dyskwalifikujące fasolę to obecność ziaren zbutwiałych,
spleśniałych, zaparzonych, obecność szkodnika i pozostałości
środków ochrony roślin
4. Parametry Produktu Wartości odżywcze w 100 gramach produktu
4a. Energia 1329 kJ / 315 kcal
4b. Tłuszcz 1,6 g
4c. W tym kwasy tłuszczowe
nasycone
0,2 g
4d. Węglowodany 46 g
4e. W tym cukry 2 g
4f. Błonnik 16 g
4g. Białko 21,4 g
4h. Sól 0,02 g
5. WARUNKI
PRZECHOWYWANIA
Przechowywanie w pomieszczeniach czystych i suchych,
przewiewnych, wolnych od szkodników i obcych zapachów.
6. PRZEZNACZENIE Fasola przeznaczona jest do obrotu detalicznego i bezpośredniej
konsumpcji.
7. DYSTRYBUCJA Środki transportu używane do przewozu fasoli powinny być
czyste, suche, wolne od szkodników i obcych zapachów,
zabezpieczające fasolę przed zamoknięciem.