Fasola czerwona, zwana także fasolą red kidney jest rośliną strączkową, pochodzącą z Ameryki Południowej. Głównie jest symbolem kuchni meksykańskiej gdzie jest używana praktycznie do wszystkiego – jednak powoli cieszy się coraz większym uznaniem na całym świecie.
Fasola czerwona, zwana także fasolą red kidney jest rośliną strączkową, pochodzącą z Ameryki Południowej. Głównie jest symbolem kuchni meksykańskiej gdzie jest używana praktycznie do wszystkiego – jednak powoli cieszy się coraz większym uznaniem na całym świecie. Fasola czerwona jest pełnowartościowym źródłem białka i substancji odżywczych. Zawiera fosfor, potas, magnez, wapń, żelazo, cynk i związki siarki, kwasy organiczne, witaminy, przede wszystkim B i PP oraz błonnik, skrobię i substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych. Fasolka kidney dodaje także energii nie tylko dzięki temu, że zaopatruje organizm w powolnie ulegające spalaniu węglowodany złożone, lecz także dlatego,że uzupełnia zasoby. Ma duże wymagania glebowe, ale daje wysoki, dobrej jakości plon małych czerwonych nasion o bardzo dobrym smaku, które nadają się do konserwowania. Jest bardzo plenna, na niewysokiej roślinie szybko pojawiają się strąki nasienne, osadzone wewnątrz krzaka. Okrywa nasienna jest gładka, gruba i ściśle przylegająca, ma bordowy kolor i lekki połysk. Nasiona o nerkowatym kształcie mają czerwonawo-bordowy kolor i są dość duże jak na fasolę czerwoną. Odmiana nie wymaga dodatkowej ochrony chemicznej przed chorobami – jest w bardzo dużym stopniu odporna na choroby grzybowe. Przeznaczona jest zarówno do spożycia bezpośredniego jak i do zakonserwowania. Po przetworzeniu zachowuje swój kolor, smak i, co najważniejsze, nie traci wartości odżywczych.
| SPECYFIKACJA | ||
| 1. | NAZWA PRODUKTU | Fasola Czerwona |
| 2. | OPIS PRODUKTU | Zgodny z normą PN-75 R65031 |
| 3. | CECHY ORGANOLEPTYCZNE I CHEMICZNE |
Właściwości produktu |
| 3a. | Wygląd ziarna | Ziarna czyste, całe, zdrowe, dobrze wykształcone, suche bez zanieczyszczeń |
| 3b. | Barwa | Barwa typowa dla zdrowych ziaren |
| 3c. | Zapach | Zapach naturalny, swoisty, bez zapachu pleśni, stęchlizny i innych obcych zapachów |
| 3d. | Wilgotność | – nie więcej niż 16,0 % |
| 3e. | Cechy niedopuszczalne | Cechy dyskwalifikujące fasolę to obecność ziaren zbutwiałych, spleśniałych, zaparzonych, obecność szkodnika i pozostałości środków ochrony roślin |
| 4. | Parametry Produktu | Wartości odżywcze w 100 gramach produktu |
| 4a. | Energia | 1329 kJ / 315 kcal |
| 4b. | Tłuszcz | 1,6 g |
| 4c. | W tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,2 g |
| 4d. | Węglowodany | 46 g |
| 4e. | W tym cukry | 2 g |
| 4f. | Błonnik | 16 g |
| 4g. | Białko | 21,4 g |
| 4h. | Sól | 0,02 g |
| 5. | WARUNKI PRZECHOWYWANIA |
Przechowywanie w pomieszczeniach czystych i suchych, przewiewnych, wolnych od szkodników i obcych zapachów. |
| 6. | PRZEZNACZENIE | Fasola przeznaczona jest do obrotu detalicznego i bezpośredniej konsumpcji. |
| 7. | DYSTRYBUCJA | Środki transportu używane do przewozu fasoli powinny być czyste, suche, wolne od szkodników i obcych zapachów, zabezpieczające fasolę przed zamoknięciem. |

