Płatki jaglane

Produkty konfekcjonowane GRINO



  • Produkty oferujemy w kartonach zbiorczych na paletach oraz w opakowaniach do 5 kg dla branży Horeca
  • Gramatura (opakowania)
    • waga netto
      400 g
  • Produkty oferujemy w kartonach zbiorczych na paletach oraz w opakowaniach do 5 kg dla branży Horeca
  • Gramatura (opakowania)
    • waga netto
      500 g

Opis

Płatki jaglane wytwarza się z prosa. Otrzymuje się je poprzez zgniatanie ziaren zboża.
Jak wszystkie płatki zbożowe, płatki jaglane są doskonałym źródłem witamin z grupy B, ich atutem jest również brak glutenu – zarówno osoby z celiakią, jak i nietolerancją problematycznego białka mogą więc śmiało korzystać z wartościowych zbożowych węglowodanów.
Płatki jaglane mniej bogate są w błonnik, ale są dobrym źródłem białka i to w ciekawym składzie aminokwasów – przede wszystkim leucyny, izoleucyny, waliny, fenyloalaniny oraz argininy. Na uwagę zasługuje również zawartość minerałów, a zwłaszcza cynku, fosforu, magnezu, potasu, wapnia i żelaza. Płatki jaglane zawierają duże ilości kwasu krzemowego.