Płatki jaglane

Produkty konfekcjonowane GRINO



  • Gramatura (opakowania)
    • waga netto
      400 g
  • Ilości na palecie
    • sztuk w kartonie
      8 (2*4)
    • kartonów na warstwie
      12
    • kartonów na palecie
      96
    • waga netto (kg)
      422,4
    • waga brutto (kg)
      453,2
    • waga brutto z paletą (kg)
      480,2
  • Gramatura (opakowania)
    • waga netto
      500 g
  • Ilości na palecie
    • sztuk w kartonie
      8 (2*4)
    • kartonów na warstwie
      12
    • kartonów na palecie
      96
    • waga netto (kg)
      528
    • waga brutto (kg)
      558,8
    • waga brutto z paletą (kg)
      585,8
  • Wartości odżywcze w 100 g
    • Wartość energetyczna
      1655 kJ / 391 kcal
    • Tłuszcz
      3,2 g
    • w tym kwasy tł.nasycone
      0,4 g
    • Węglowodany
      80,5 g
    • w tym cukry
      0,6 g
    • Błonnik
      3,8 g
    • Białko
      8,1 g
    • Sól
      0,002 g

Opis

Płatki jaglane wytwarza się z prosa. Otrzymuje się je poprzez zgniatanie ziaren zboża.
Jak wszystkie płatki zbożowe, płatki jaglane są doskonałym źródłem witamin z grupy B, ich atutem jest również brak glutenu – zarówno osoby z celiakią, jak i nietolerancją problematycznego białka mogą więc śmiało korzystać z wartościowych zbożowych węglowodanów.
Płatki jaglane mniej bogate są w błonnik, ale są dobrym źródłem białka i to w ciekawym składzie aminokwasów – przede wszystkim leucyny, izoleucyny, waliny, fenyloalaniny oraz argininy. Na uwagę zasługuje również zawartość minerałów, a zwłaszcza cynku, fosforu, magnezu, potasu, wapnia i żelaza. Płatki jaglane zawierają duże ilości kwasu krzemowego.