Soczewica należy do roślin strączkowych. Jest uprawiana w wielu krajach na świecie. Soczewica zielona charakteryzuje się tym że nie rozgotowuje się, ale pozostaje sypka. Ma smak dużo bardziej delikatny niż soczewica czerwona.
Soczewica należy do roślin strączkowych. Jest uprawiana w wielu krajach na świecie. W Polsce jest mało rozpowszechniona. Nasiona soczewicy mają zazwyczaj okrągły lub owalny kształt. Mogą mieć różnorodną barwę. Jest bogactwem wielu składników odżywczych m.in. białko, żelazo oraz błonnik, dlatego jest produktem szeroko wykorzystywanym w gastronomi.
Wyróżnia się kilka rodzajów soczewicy. Największą popularnością cieszy się tzw. soczewica czerwona, soczewica zielona i soczewica żółta. Na półkach sklepowych można również znaleźć soczewicę czarną, koralową oraz pomarańczową. Soczewica przede wszystkim wykorzystywana jest w kuchni ale także w przemyśle, można z niej produkować mąkę.
Soczewica nie powinna być przechowywana dłużej niż rok. Przez ten czas może dojść do wybarwienia koloru, ale to nie wpływa na jej cenne właściwości i smak.
SOCZEWICA ZIELONA ma smak dużo bardziej delikatny niż soczewica czerwona. Soczewica zielona charakteryzuje się tym że nie rozgotowuje się, ale pozostaje sypka. W postaci sypkiej możemy wykorzystywać ją jako np. dodatek do sałatek. Soczewicę zieloną musimy namoczyć, przed gotowaniem.
SPECYFIKACJA SUROWCA | ||
1. | NAZWA PRODUKTU | Soczewica zielona |
2. | KRAJ POCHODZENIA | Europa Środkowo-Wschodnia / Azja |
3. | OPIS PRODUKTU | Rozmiar, wielkość jednolita 5-7 mm |
4. | CECHY ORGANOLEPTYCZNE I CHEMICZNE |
Właściwości produktu: |
4a. | Wygląd ziarna | Ziarna czyste, całe, zdrowe, dobrze wykształcone, suche bez zanieczyszczeń, nadające się do przetwarzania przemysłowego, pochodzące z ostatnich zbiorów. |
4b. | Barwa | Barwa typowa dla zdrowych ziaren |
4c. | Zapach | Zapach naturalny, swoisty, bez zapachu pleśni, stęchlizny i innych obcych zapachów |
4d. | Wilgotność | – nie więcej niż 14,0 % |
5. | ZANIECZYSZCZENIA | W tym: |
5a. | Inne rośliny strączkowe | ≤ 0,6% |
5b. | Zboża zawierające gluten | ≤0,10% |
5c. | Ziarna uszkodzone, połamana | ≤ 2,5% |
5d. | Obcy materiał roślinny | ≤ 0,5% – ( ≤ 5mm) |
6. | Zawartość metali ciężkich | Produkt musi być zgodny z rozporządzeniem WE / WE 396/2005 i jego późniejszymi zmianami, w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) pestycydów w żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. |
7. | Zawartość mykotoksyn | Limity zgodne z aktualnymi wymaganiami prawnymi obowiązującymi w Polsce i Unii Europejskiej |
8. | Alergeny | Nie zawiera |
9. | PRODUKT NIE ZOSTAŁ GENETYCZNIE ZMODYFIKOWANY – NON GMO | |
10. | WARUNKI PRZECHOWYWANIA |
Przechowywanie w pomieszczeniach czystych i suchych, przewiewnych, wolnych od szkodników i obcych zapachów. |
11. | PRZEZNACZENIE | Soczewica przeznaczona jest do obrotu detalicznego i bezpośredniej konsumpcji. |
12. | DYSTRYBUCJA | Środki transportu używane do przewozu fasoli powinny być czyste, suche, wolne od szkodników i obcych zapachów, zabezpieczające towar przed zamoknięciem. |