Pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. Nasiona fasoli zawierają duże ilości białka, poza tym zawierają również witaminy z grupy B oraz wapń, fosfor i żelazo.
Pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. Nasiona fasoli zawierają duże ilości białka, poza tym zawierają również witaminy z grupy B oraz wapń, fosfor i żelazo. Fasola jest rośliną ciepłolubną, jest wrażliwa na przymrozki, wykazuje dużą wrażliwość na wiatry, dlatego wymaga osłaniania. Niedobór wody powoduje zniżkę plonu oraz pogorszenie jego jakości. Najbardziej wskazane do uprawy fasoli są gleby przepuszczalne z dużą zawartością próchnicy, nie zaskorupiające się, o pH 6,5 do 7,8. Fasolę uprawia się z siewu wprost w pole. Zbiór rozpoczyna się gdy liście i strąki na roślinie żółkną i zasychają. Plon z 1ha 2-3t.
- Łodyga:
Słabo rozgałęziona, osiąga wysokość 25 – 60 cm u odmian karłowych. - Liście:
Trójlistkowe, barwy jasno lub ciemnozielonej. - Kwiaty:
Motylkowe, zebrane w grona po 2-8 sztuk. Są one barwy białej, lila, fioletowej lub czerwonej. - Owoce:
Wydłużone strąki. - Korzeń:
Jest silnie rozgałęziony w wierzchniej warstwie gleby. W symbiozie z fasolą współżyją bakterie Rhizobium phaseoli, tworzące na korzeniach brodawki korzeniowe, bakterie te wiążą azot atmosferyczny, z którego korzystają również rośliny.
SPECYFIKACJA | ||
1. | NAZWA PRODUKTU | Fasola Jaś Karłowy |
2. | OPIS PRODUKTU | Zgodny z normą PN-75 R65031 |
3. | CECHY ORGANOLEPTYCZNE I CHEMICZNE |
Właściwości produktu |
3a. | Wygląd ziarna | Ziarna czyste, całe, zdrowe, dobrze wykształcone, suche bez zanieczyszczeń |
3b. | Barwa | Barwa typowa dla zdrowych ziaren |
3c. | Zapach | Zapach naturalny, swoisty, bez zapachu pleśni, stęchlizny i innych obcych zapachów |
3d. | Wilgotność | – nie więcej niż 18,0 % |
3e. | Cechy niedopuszczalne | Cechy dyskwalifikujące fasolę to obecność ziaren zbutwiałych, spleśniałych, zaparzonych, obecność szkodnika i pozostałości środków ochrony roślin |
4. | Parametry Produktu | Wartości odżywcze w 100 gramach produktu |
4a. | Energia | 1329 kJ / 315 kcal |
4b. | Tłuszcz | 1,6 g |
4c. | W tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,2 g |
4d. | Węglowodany | 46 g |
4e. | W tym cukry | 2,7 g |
4f. | Błonnik | 16 g |
4g. | Białko | 21 g |
4h. | Sól | 0,05 g |
5. | WARUNKI PRZECHOWYWANIA |
Przechowywanie w pomieszczeniach czystych i suchych, przewiewnych, wolnych od szkodników i obcych zapachów. |
6. | PRZEZNACZENIE | Fasola przeznaczona jest do obrotu detalicznego i bezpośredniej konsumpcji. |
7. | DYSTRYBUCJA | Środki transportu używane do przewozu fasoli powinny być czyste, suche, wolne od szkodników i obcych zapachów, zabezpieczające fasolę przed zamoknięciem. |