- 500 g fasoli Jaś
- 200 g Kabanosu Klasycznego wieprzowego Tarczyński
- 2 cebule
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- majeranek
- sól
- pieprz
Mocz fasolę w wodzie przez kilka godzin. Następnie odcedź, dodaj listki laurowe i zalej niewielką ilością wody. Wstaw do gotowania na wolny ogień. Pokrój w kostkę kabanosy i podsmaż z masłem na patelni, następnie wrzuć do gotującej się fasoli. Kiedy fasola zacznie robić się miękka, dodaj koncentrat. Następnie drobno pokrój cebulę i również podsmaż na maśle. Wsyp na patelnię mąkę i mieszaj aż całość się zazłoci. Do gotowej zasmażki dodaj łyżkę wody i całość wlej do garnka z fasolą, ciągle mieszając. Na koniec dodaj majeranku, soli i pieprzu dla smaku.