• 500 g fasoli Jaś
  • 200 g Kabanosu Klasycznego wieprzowego Tarczyński
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Mocz fasolę w wodzie przez kilka godzin. Następnie odcedź, dodaj listki laurowe i zalej niewielką ilością wody. Wstaw do gotowania na wolny ogień. Pokrój w kostkę kabanosy i podsmaż z masłem na patelni, następnie wrzuć do gotującej się fasoli. Kiedy fasola zacznie robić się miękka, dodaj koncentrat. Następnie drobno pokrój cebulę i również podsmaż na maśle. Wsyp na patelnię mąkę i mieszaj aż całość się zazłoci. Do gotowej zasmażki dodaj łyżkę wody i całość wlej do garnka z fasolą, ciągle mieszając. Na koniec dodaj majeranku, soli i pieprzu dla smaku.