Ryż biały okrągły

Produkty konfekcjonowane GRINO





  • Gramatura (opakowania)
    • waga netto
      400 g
  • Ilości na palecie
    • sztuk w kartonie
      10 (1*5)
      10 (2*5)
    • kartonów na warstwie
      24
      16
    • kartonów na palecie
      288
      192
    • waga netto (kg)
      576
      768
    • waga brutto (kg)
      635,6
      810,3
    • waga brutto z paletą (kg)
      660,6
      835,3
  • Gramatura (opakowania)
    • waga netto
      500 g
  • Ilości na palecie
    • sztuk w kartonie
      10 (1*5)
      10 (2*5)
    • kartonów na warstwie
      24
      16
    • kartonów na palecie
      288
      176
    • waga netto (kg)
      720
      880
    • waga brutto (kg)
      779,6
      918,7
    • waga brutto z paletą (kg)
      804,6
      943,7
  • Gramatura (opakowania)
    • waga netto
      1 kg
  • Ilości na palecie
    • sztuk w kartonie
      8 (2*4)
      10 (2*5)
    • kartonów na warstwie
      8
      8
    • kartonów na palecie
      88
      88
    • waga netto (kg)
      704
      880
    • waga brutto (kg)
      731,8
      907,8
    • waga brutto z paletą (kg)
      756,8
      932,8
  • Wartości odżywcze w 100 g

    • Wartość energetyczna
      1465 kJ / 345 kcal
    • Tłuszcz
      0,7 g
    • w tym kwasy tł.nasycone
      0,15 g
    • Węglowodany
      76,5 g
    • w tym cukry
      0,2 g
    • Błonnik
      2,4 g
    • Białko
      7 g
    • Sól
      0,015 g

Opis

Ryż biały okrągły to jeden z kilku rodzajów ryżu. Powstaje podczas procesu tzw. „polerowania” pozbawiony jest łupiny, otrębów i zarodka. Ryż biały jest uboższy w składniki odżywcze, ale za to cechuje się dłuższym okresem przydatności, delikatnym smakiem i ma krótki czas gotowania 10-15 min.
Największymi producentami tego zboża są: Chiny, Indie i Indonezja.
Ryż okrągły to ziarna o długość ok. 5 mm i są okrągłe. Dzięki dużej ilości amylopektyny po ugotowaniu ziarna sklejają się. Stosowany do dań typu rizotto, gołąbków.