Ryż naturalny brązowy
Produkty konfekcjonowane GRINO
- Gramatura (opakowania)
- waga netto
400 g
- waga netto
- Ilości na palecie
- sztuk w kartonie
10 (1*5)
10 (2*5) - kartonów na warstwie
24
16 - kartonów na palecie
288
192 - waga netto (kg)
576
768 - waga brutto (kg)
635,6
810,3 - waga brutto z paletą (kg)
660,6
835,3
- sztuk w kartonie
- Gramatura (opakowania)
- waga netto
500 g
- waga netto
- Ilości na palecie
- sztuk w kartonie
10 (1*5)
10 (2*5) - kartonów na warstwie
24
16 - kartonów na palecie
288
176 - waga netto (kg)
720
880 - waga brutto (kg)
779,6
918,7 - waga brutto z paletą (kg)
804,6
943,7
- sztuk w kartonie
- Gramatura (opakowania)
- waga netto
1 kg
- waga netto
- Ilości na palecie
- sztuk w kartonie
8 (2*4)
10 (2*5) - kartonów na warstwie
8
8 - kartonów na palecie
88
88 - waga netto (kg)
704
880 - waga brutto (kg)
731,8
907,8 - waga brutto z paletą (kg)
756,8
932,8
- sztuk w kartonie
-
Wartości odżywcze w 100 g
-
Wartość energetyczna
1425 kJ / 337 kcal -
Tłuszcz
1,9 g -
w tym kwasy tł.nasycone
0,49 g -
Węglowodany
68,1 g -
w tym cukry
0,8 g -
Błonnik
8,7 g -
Białko
7,5 g -
Sól
0,025 g
-
Wartość energetyczna
Opis
Ryż brązowy – ziarno ryżu, z którego zaraz po zbiorze ręcznie lub mechanicznie usunięto najbardziej zewnętrzną, niejadalną warstwę. Powstaje w ten sposób częściowo obłuskane, pełnoziarniste ziarno, zwane naturalnym. Ziarno ma wydłużony kształt i brązowy kolor.
W porównaniu z ryżem białym, ryż brązowy jest dużo bogatszy w witaminy, składniki mineralne i błonnik, które znajdują się w zewnętrznej, nieusuniętej otoczce (zwanej srebrną łupinką).
Jest on bardzo wolno trawiony przez organizm dając poczucie sytości przez długi czas.
Brązowy ryż wymaga dłuższego czasu gotowania w porównaniu do ryżu białego.
Największymi producentami tego zboża są: Chiny, Indie i Indonezja.