Ryż naturalny brązowy

Produkty konfekcjonowane GRINO





  • Produkty oferujemy w kartonach zbiorczych na paletach oraz w opakowaniach do 5 kg dla branży Horeca
  • Gramatura (opakowania)
    • waga netto
      400 g
  • Produkty oferujemy w kartonach zbiorczych na paletach oraz w opakowaniach do 5 kg dla branży Horeca
  • Gramatura (opakowania)
    • waga netto
      500 g
  • Produkty oferujemy w kartonach zbiorczych na paletach oraz w opakowaniach do 5 kg dla branży Horeca
  • Gramatura (opakowania)
    • waga netto
      1 kg

Opis

Ryż brązowy – ziarno ryżu, z którego zaraz po zbiorze ręcznie lub mechanicznie usunięto najbardziej zewnętrzną, niejadalną warstwę. Powstaje w ten sposób częściowo obłuskane, pełnoziarniste ziarno, zwane naturalnym. Ziarno ma wydłużony kształt i brązowy kolor.
W porównaniu z ryżem białym, ryż brązowy jest dużo bogatszy w witaminy, składniki mineralne i błonnik, które znajdują się w zewnętrznej, nieusuniętej otoczce (zwanej srebrną łupinką).
Jest on bardzo wolno trawiony przez organizm dając poczucie sytości przez długi czas.
Brązowy ryż wymaga dłuższego czasu gotowania w porównaniu do ryżu białego.
Największymi producentami tego zboża są: Chiny, Indie i Indonezja.