• 150 g ugotowanej mieszanki drobnej fasoli
  • 100 g ugotowanej zielonej soczewicy
  • niewielki kawałek selera naciowego
  • 1 mały koper włoski
  • 1 marchewka
  • 1 pomidor
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • majeranek, tymianek
  • kilka liści zielonej sałaty
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól i pieprz do smaku

Ugotowaną fasolę i soczewicę umieścić w miseczce, posypać tymiankiem, majerankiem i pieprzem. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do warzyw, wymieszać. Oliwę połączyć z octem, energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej emulsji. Połowę sosu wlać do miseczki i połączyć ze składnikami. Warzywa umyć i obrać. Seler pokroić w paseczki, koper w cienkie plasterki, cebulę w kosteczkę, marchewkę zetrzeć na grubej tarce. Pomidory pokroić w kostkę / wcześniej usunąć pestki/. Wszystkie warzywa dodać do miski i delikatnie wymieszać z fasolką i soczewicą. Półmisek wyłożyć zielonymi liśćmi sałaty. Na wierzchu wyłożyć wymieszane warzywa, ozdobić plasterkami cebuli i skropić pozostałym sosem. Posypać świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z pieczywem. Do sałatki można użyć ugotowanej, gotowej fasoli i soczewicy. Można też ugotować je samodzielnie. Fasola powinna być wcześniej namoczona i gotowana ok. 45-50 min. Soczewicę wystarczy gotować ok. 20 min. tak, aby zachowała swoją jędrność.