• 200 g boczku wędzonego
  • 300 g kiełbasy śląskiej
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka naturalnej przyprawy warzywnej
  • 500 g fasoli białej
  • 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • czarny pieprz do smaku

Fasolę namoczyć na noc, rano przepłukać i ugotować do miękkości w świeżej wodzie. Cebulę i boczek pokroić i wrzucić na patelnię, przesmażyć.
Kiełbasę pokroić w kostkę i wrzucić gdy boczek się wytopi, a cebula zarumieni. Dodać także przeciśnięty czosnek. Krótko razem smażyć (by nie przypalić czosnku), wlać trochę wody z gotowania fasoli, dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. Dodać wszystkie przyprawy i dusić sos na małym ogniu 5 minut. Następnie dodać ugotowaną odcedzoną fasolę i wymieszać.
Dusić razem kilka minut.