Soczewica zielona
Produkty konfekcjonowane GRINO
- Produkty oferujemy w kartonach zbiorczych na paletach oraz w opakowaniach do 5 kg dla branży Horeca
- Gramatura (opakowania)
- waga netto
400 g
- waga netto
- Produkty oferujemy w kartonach zbiorczych na paletach oraz w opakowaniach do 5 kg dla branży Horeca
- Gramatura (opakowania)
- waga netto
500 g
- waga netto
- Produkty oferujemy w kartonach zbiorczych na paletach oraz w opakowaniach do 5 kg dla branży Horeca
- Gramatura (opakowania)
- waga netto
1 kg
- waga netto
Opis
Soczewica należy do roślin strączkowych. Jest uprawiana w wielu krajach na świecie. W Polsce jest mało rozpowszechniona. Nasiona soczewicy mają zazwyczaj okrągły lub owalny kształt. Mogą mieć różnorodną barwę. Jest bogactwem wielu składników odżywczych m.in. białko, żelazo oraz błonnik, dlatego jest produktem szeroko wykorzystywanym w gastronomi.
Soczewica zielona ma smak dużo bardziej delikatny niż soczewica czerwona. Soczewica zielona charakteryzuje się tym że nie rozgotowuje się, ale pozostaje sypka. W postaci sypkiej możemy wykorzystywać ją jako np. dodatek do sałatek. Soczewicę zieloną musimy namoczyć, przed gotowaniem.