Soczewica zielona

Produkty konfekcjonowane GRINO





  • Gramatura (opakowania)
    • waga netto
      400 g
  • Ilości na palecie
    • sztuk w kartonie
      10 (1*5)
      10 (2*5)
    • kartonów na warstwie
      24
      16
    • kartonów na palecie
      288
      192
    • waga netto (kg)
      576
      768
    • waga brutto (kg)
      635,6
      810,3
    • waga brutto z paletą (kg)
      660,6
      835,3
  • Gramatura (opakowania)
    • waga netto
      500 g
  • Ilości na palecie
    • sztuk w kartonie
      10 (1*5)
      10 (2*5)
    • kartonów na warstwie
      24
      16
    • kartonów na palecie
      288
      176
    • waga netto (kg)
      720
      880
    • waga brutto (kg)
      779,6
      918,7
    • waga brutto z paletą (kg)
      804,6
      943,7
  • Gramatura (opakowania)
    • waga netto
      1 kg
  • Ilości na palecie
    • sztuk w kartonie
      8 (2*4)
      10 (2*5)
    • kartonów na warstwie
      8
      8
    • kartonów na palecie
      88
      88
    • waga netto (kg)
      704
      880
    • waga brutto (kg)
      731,8
      907,8
    • waga brutto z paletą (kg)
      756,8
      932,8
  • Wartości odżywcze w 100 g

    • Wartość energetyczna
      1464 kJ / 346 kcal
    • Tłuszcz
      2 g
    • w tym kwasy tł.nasycone
      0,3 g
    • Węglowodany
      55 g
    • w tym cukry
      3,9 g
    • Błonnik
      8 g
    • Białko
      23 g
    • Sól
      0,01 g

Opis

Soczewica należy do roślin strączkowych. Jest uprawiana w wielu krajach na świecie. W Polsce jest mało rozpowszechniona. Nasiona soczewicy mają zazwyczaj okrągły lub owalny kształt. Mogą mieć różnorodną barwę. Jest bogactwem wielu składników odżywczych m.in. białko, żelazo oraz błonnik, dlatego jest produktem szeroko wykorzystywanym w gastronomi.
Soczewica zielona ma smak dużo bardziej delikatny niż soczewica czerwona. Soczewica zielona charakteryzuje się tym że nie rozgotowuje się, ale pozostaje sypka. W postaci sypkiej możemy wykorzystywać ją jako np. dodatek do sałatek. Soczewicę zieloną musimy namoczyć, przed gotowaniem.