Pochodzi z Kolumbii. Jest niezwykle popularna we włoskiej i portugalskiej kuchni. Znana również jako fasola żurawinowa lub fasola cranberry.
Fasola Borlotti, znana również jako fasola żurawinowa lub fasola cranberry jest to fasola o owalnym kształcie i kolorze jasnoróżowym/jasnobeżowym z czerwonymi cętkami, plamami. Fasolę wysiewa się w okresie od końca kwietnia do początku maja. Rośliny najlepiej rozwijają się przy wyższych temperaturach wiosennych. Uprawa najlepiej udaje się na glebach wilgotnych , wystarczająco luźnych i głębokich. Przewidywany plon z 1ha w standardowym roku to 2500- 3000 kg.
Jej słodkawy smak sprawia że fasola często jest wykorzystywana w kuchni jako główny składnik potraw. Doskonale nadaje się zarówno do przystawek jak i dań głównych. Ziarna Fasoli żurawinowej (Borlotti) po ugotowaniu tracą jasnobeżowy kolor i stają się brązowawe, nie wpływa to jednak na zmianę smaku i walorów odżywczych.
| SPECYFIKACJA | ||
| 1. | NAZWA PRODUKTU | Fasola Borlotti |
| 2. | OPIS PRODUKTU | Zgodny z normą PN-75 R65031 |
| 3. | CECHY ORGANOLEPTYCZNE I CHEMICZNE |
Właściwości produktu |
| 3a. | Wygląd ziarna | Ziarna czyste, całe, zdrowe, dobrze wykształcone, suche bez zanieczyszczeń |
| 3b. | Barwa | Barwa typowa dla zdrowych ziaren |
| 3c. | Zapach | Zapach naturalny, swoisty, bez zapachu pleśni, stęchlizny i innych obcych zapachów |
| 3d. | Wilgotność | 12 – 16 % |
| 3e. | Cechy niedopuszczalne | Cechy dyskwalifikujące fasolę to obecność ziaren zbutwiałych, spleśniałych, zaparzonych, obecność szkodnika i pozostałości środków ochrony roślin |
| 4. | ZANIECZYSZCZENIA | Ogółem 4,00% |
| 4a. | W tym ziarna zbutwiałe i spleśniałe |
1,00% |
| 4b. | Zanieczyszczenia organiczne |
0,30% |
| 4c. | Zanieczyszczenia mineralne |
0,20% |
| 5. | Zawartość metali szkodliwych dla zdrowia |
Max poziomy w mg/kg: Ołów (Pb): 0,20 Kadm (Cd): 0,05 Zgodnie z Rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalającym najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych, wraz z późniejszymi zmianami. |
| 6. | Mykotoksyny | Limity zgodne z aktualnymi wymaganiami prawnymi obowiązującymi w Polsce i Unii Europejskiej |
| 7. | Alergeny | Nie zawiera |
| 8. | PRODUKT NIE ZOSTAŁ GENETYCZNIE ZMODYFIKOWANY – NON GMO | |
| 9. | OPAKOWANIA | Worki polipropylenowe o masie 10 kg, 25 kg, 50 kg lub 1000kg, (przeznaczone do kontaktu z żywnością), całe, czyste, suche, bez obcych zapachów, zabezpieczające przed zanieczyszczeniem, zawilgoceniem i zabrudzeniem. |
| 10. | WARUNKI PRZECHOWYWANIA |
Przechowywanie w pomieszczeniach czystych i suchych, przewiewnych, wolnych od szkodników i obcych zapachów. |
| 11. | PRZEZNACZENIE | Fasola przeznaczona jest do obrotu detalicznego i bezpośredniej konsumpcji. |
| 12. | DYSTRYBUCJA | Środki transportu używane do przewozu fasoli powinny być czyste, suche, wolne od szkodników i obcych zapachów, zabezpieczające fasolę przed zamoknięciem. |

