- 200 g boczku wędzonego
- 300 g kiełbasy śląskiej
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka naturalnej przyprawy warzywnej
- 500 g fasoli białej
- 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
- czarny pieprz do smaku
Fasolę namoczyć na noc, rano przepłukać i ugotować do miękkości w świeżej wodzie. Cebulę i boczek pokroić i wrzucić na patelnię, przesmażyć.
Kiełbasę pokroić w kostkę i wrzucić gdy boczek się wytopi, a cebula zarumieni. Dodać także przeciśnięty czosnek. Krótko razem smażyć (by nie przypalić czosnku), wlać trochę wody z gotowania fasoli, dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. Dodać wszystkie przyprawy i dusić sos na małym ogniu 5 minut. Następnie dodać ugotowaną odcedzoną fasolę i wymieszać.
Dusić razem kilka minut.