- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 czerwone papryki,
- 2 zielone papryki,
- 1 żółta papryka,
- 1 młoda cukinia,
- Pęto kiełbasy,
- 0,5 kg fasoli
- 5 pomidorów,
- Majeranek, tymianek,
- 1 mała papryczka chili,
- Sól, pieprz, papryka do smaku
- Pączek natki pietruszki,
- olej
Fasolę gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Gotową fasolę odcedzamy.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pokrojoną rumienimy na oleju. Dodajemy do niej drobno posiekaną papryczkę chili oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Z kolorowych papryk usuwamy nasiona i kroimy je w kostkę.
Dodajemy do pomidorów. Całość gotujemy około 5 minut, po czym dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię. Warzywa podlewamy 1 szklanką wody i gotujemy do miękkości. Co jakiś czas mieszamy.
Między czasie kiełbasę kroimy w plasterki i obsmażamy na patelni. Przysmażoną dodajemy do gotowych warzyw.
Całość gotujemy około 5 minut, po czym dodajemy fasolę oraz posiekaną natkę pietruszki. Leczo doprawiamy do smaku i podajemy.