- 0,5 g fasoli odsączonej z puszki ( dwie puszki jedna czerwona druga biała )
- 4 jaja,
- 150 gram cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 łyżki kakao,
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- daktyle bez pestek 75 g
- tropical mix 80 g
- ekstra virgin 5 łyżek
- Dodatkowo:
- śmietana kremowa 500 ml
- żelatyna 5 łyżeczek
- cukier puder 3 łyżki
Fasolę odsączamy i mielimy na najmniejszych oczkach jakie macie w maszynce . Dodajemy jaja i mieszamy . Teraz dodajemy zmielony cukier trzcinowy , proszek do pieczenia i kakao. Przemieszamy parę razy i dodajemy bakalie ( daktyle i miks) oraz oliwę Wymieszane wszystkie składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Ciasto nie jest wysokie. Żelatynę namaczamy w 3 łyżkach zimnej wody i podgrzewamy w mikrofali do rozpuszczenia. Teraz dodajemy z 3 łyżki cukru pudru mieszamy i dodajemy z 4 łyżki śmietany ubitej . Przekładamy teraz żelatynę do śmietany – mamy już pewność , że nie będzie grudek . Ciasto kroimy w poprzek i przekładamy śmietaną . Dociskamy i dekorujemy śmietaną i chrupkami w czekoladzie Naczynie szklane żaroodporne kwadracik 15cm x20cm.